Prijava/registracija korisnika
Imate pitanja ili trebate pomoć? 01 6529 666 eurocom@eurocom.hr

Povijest i korištenje KOH-I-NOOR pastela

Povijest i korištenje KOH-I-NOOR pastela

Pogledajte kako se slika u tehnici pastela

 

Svijet pastela

Počeci korištenja pastela datiraju još iz 15. stoljeća kada su se naširoko koristile meke pastele i slične vrste boja. Majstori poput Leonardo da Vincija, Raphaela i Michelangela u svojim radovima koristili su sangvinu (Crvenu kredu za crtanje - boje krvi ili hrđe) te tintu. S vremenom, pronalazili su nove materijale i tehnike te su naposljetku počeli su koristiti pastele. 

Smatra se da su talijanski slikari iz vremena visoke renesanse pioniri upotrebe pastela. U to doba, crtanje postaje obavezan dio slikarske studije. Prelaskom u Barok, pastele se nastavljaju koristiti zbog svoje jedinstvene mekoće i prozračnosti. Koristile su se i za crtanje i za slikanje.

Ravnopravan instrument u slikarstvu

Pastela postaje dobro poznat te ravnopravan instrument u slikarstvu. Ponajviše je zaslužna venecijanska umjetnica Rosalba Carriera koja se istaknula minijaturama i portretima. Njen suvremenik (18.st.), francuski portretist Quentin de La Tour također poznat po korištenju visokokvalitetnih pastela, autor je značajnih i vjerodostojnih portreta poznatih francuskih ličnosti, a djela odaju dojam kao da su oslikavani uljanim bojama. Većina La Tourovih djela sačuvana je upravo iz razloga što je koristio tehniku pastela. Krajem 19. stoljeća pastele postaju prepoznatljive široj publici, uglavnom zahvaljujući impresionizmu, umjetničkom pokretu koji se zasniva na realističkom i naturalističkom promatranju prirode.

Način korištenja pastela

Umjetnici koriste pastele nanoseći boje jednu do druge na taj način brišući granice između crtanja i slikanja. Neki od njih koriste ih za skiciranje, dok ih drugi upotrebljavaju kao jedini instrument u izradi svojih radova. Edgar Degas, jedan od predstavnika impresionizma kroz svoje radove upoznao je svijet s pastelom, a u svojim kasnim djelima koristi isključivo pastel. Ostali vrlo značajni umjetnici impresionističkog perioda, bili su Degasovi učenici Mary Cassatt, Boudin i Toulouse-Lautrec.

Moderno doba s pastelom

20. stoljeće također je poznato po umjetnicima koji su koristili pastel. Zacijelo najpoznatiji, bio je španjolski slikar Pablo Picasso. Sa nepunih dvadeset godina u Barceloni izlagao je svoja slikarska djela u pastelu te postigao nevjerojatan uspjeh. Nanošenje boja debelim potezima odlika je njegove modernističke upotrebe pastela. Picasso je u svoje vrijeme popularizirao pastel jednako kao što je to i Degas učinio u svoje doba. Ostali značajni umjetnici koji su koristili pastel u 20. stoljeću bili su španjolski pejzažni umjetnik Ramon Casas, kao i izvanredni slikar Francesco Serra koji se proslavio svojim majstorskim prikazima ženskih figura.

Pastele svojom finoćom pridonose prikazivanju neponovljive čarolije trenutka te zbog svoje krhkosti omogućuju stvaranje predivnih djela onima koji vole ovu tehniku.

TOISON D'OR i GIOCONDA pastele - Pogledajte našu ponudu!