Prijava/registracija korisnika
Imate pitanja ili trebate pomoć? 01 6529 666 eurocom@eurocom.hr

Otkrijte svijet likovne umjetnosti

Otkrijte svijet likovne umjetnosti

KOH-I-NOOR HARDTMUTH

KOH-I-NOOR HARDTMUTH jedan je od najpoznatijih svjetskih proizvođača prvoklasnog pribora za umjetnike, pribora za školu, ured i hobi.

KOH-I-NOOR ART ponuda

Crtački program:

 

Grafitne olovke

Koh-i-noor olovke temelj su industrije likovnog pribora, čine samu bazu tradicije proizvodnje još od 1790. U proizvodnji se kombiniraju meka glina i čisti, fino mljeveni grafitni prah, čime se postiže više od 20 nijansi mina, raspona od 8B do 10H.

Upravo takvo označavanje gradacija grafitnih olovaka prvi puta se koristi u Koh-i-nooru kod olovke 1500 još od 1888. godine i od tada postaje svjetski standard. No uobičajeno mišljenje da H označava Hard (tvrdo), B Black (crno), a F Fine (fino) nije točno.

H” znači Hardtmuth, što je prezime osnivača Josefa Hardtmutha.

“B” označava Budweis – njemačko ime za grad České Budĕjovice, gdje se nalazi tvornica Koh-i-noor.

F” je Franz Hardtmuth, unuk osnivača tvornice i izumitelj modernog procesa proizvodnje grafitnih olovaka u različitim gradacijama.

Ponudu grafitnih (crtaćih) olovaka pogledajte ovdje!

Ugljen i kreda

Tehnike ugljen i kreda međusobno se mogu kombinirati, crtajući kredom kreko ugljena, ugljen se posvjetljuje i obrnuto, kreda se ugljenom potamnjuje.

Drvene bojice

Pojam 'bojica' se obično veže uz djecu i njihove školske aktivnosti, no ipak, s bojicama može nastati i remek-djelo. Najčešće ih koriste ilustratori ili umjetnici za skiciranje svojih budućih djela. Posebne modifikacije u proizvodnji nekih vrsta bojica omogućuju im topivost u kontaktu s vodom čime se postiže učinak akvarela - Mondeluz Aquarelle drvene bojice i Progresso Aquarell bezdrvne bojice

Saznajte više o KOH-i-NOOR drvenim bojicama: Polycolor, Mondeluz, Progresso Aquarell

Tuš

Povijest crtanja tintom seže daleko u prošlost. Dokazi jesu Egipatski tintni crteži sačuvani na vapnencu, oslikani crvenom i crnom tintom uz pomoć kista. Tijekom vremena tuš kao tehnika se razvijala i usavršavala, a najpoznatiji umjetnici koji su se koristili ovom tehnikom jesu Rembrant i Van Gogh.

U našoj ponudi KOH-I-NOOR tuševi dostupni su u 6 različitih boja - ponudu pogledajte ovdje!

Slikarski program

 

Pastel

Tehnika pastela razvila se u razdoblju renesanse, od tada je jedna od najraširenijih i najpopularnijih. Koristi se za skiciranje ili direktan rad. Suhe meke pastele ostavljaju praškast trag i lako se razvlače, što je iznimno bitno kod ove tehnike. Osnovna odlika mekih pastela je mek potez i nježni prijelazi. Meke pastele manje su otporne od uljanih, ali ostavljaju krhkiji, prozračniji efekt. Uljane pastele ostavljaju efekt uljanih boja. 

KOH-I-NOOR u svojoj ponudi ima: Toison D'or meke pastele - okruglog i kvadratnog oblika, Gioconda meke pastele u olovci, Gioconda tvrde pastele, Gioconda uljane pastele i Wax Aquarell pastele koje u dodiru sa nekoliko kapi vode ostavljaju akvarel efekt.

Pogledajte kako se slika u tehnici pastela ovdje!

Akvarel

Tehnika akvarela seže gotovo do prapovijesti, dok su ljudi slikali po zidovima špilja, a protežu se kroz egipatske ilustracije na papirusu do renesanse kada su se veliki umjetnici poput Leonarda i Rafaela njima koristili za skiciranje svojih freski. U 20. stoljeću, usporedno s razvojem časopisa u boji, postao je popularan među ilustratorima, a danas se smatra neizostavnom tehnikom u školovanju umjetnika. KOH-I-NOOR vodene boje nude čiste prozračne tonove. Ponudu vodenih boja možete pogledati ovdje!

Tempera

Tempere potječu iz doba Ptolomejevića, kada su se koristile za oslikavanje Grčkih i Egipatskih mumija. U samim počecima tempera se dobivala mješanjem jajeta i gumiarabike od kuda je dobila naziv, u prijevodu, lat. temperare što znači mješati. Kombinacija sastojaka tempere mijenjala se kroz godine, a danas je sastav sličan onomu vodenih boja. Pigmenti se miješaju s uljima u emulziju i zgušnjavaju silikonima.

Najpoznatijie svjetsko umjetničkio remek-djelo oslikano ovom tehnikom je Leonardo da Vincijeva "Posljednja večera" u dominikanskoj crkvi Santa Maria delle Grazie u Milanu.

Ponudu umjetničkih tempera pogledajte ovdje!

Uljane boje

Otkriće ulja na platnu pripisuje se flamanskom umjetniku Jan van Eycku, slikaru iz prve polovice 15. stoljeća. Uljane boje su se pojavile i ranije, međutim, van Eyck je bio prvi slikar koji je doveo tehniku do savršenstva. Uljanim bojama koristili su se poznati umjetnici poput: Leonarda, Rafaela, Michelangela, Tiziana, Caravaggia i mnogih drugih. Tehnika uljanim bojama zasigurno je najklasičnija i najpopularnija tehnika u likovnom stvaralaštvu. 

Ponudu uljanih boja pogledajte ovdje!

Akril

Akril je otkriven sredinom 19.stoljeća, no nije bio u širokoj upotrebi sve do početka 20.stoljeća, američki umjetnici osobito su favorizirali akril zbog mogućnosti slaganja slojeva i tekstura i nakon sušenja te nemogućnosti da se dva sloja izmješaju. Akril je postao glavni medij izražavanja u POP-ARTU. Danas se akril koristi u apstraktnim djelima u realističnim i grafičkim, ali i u kombinaciji s ostalim tehnikama poput ulja, pastela i olovaka. 

Ponudu akrilnih boja pogledajte ovdje!

KOH-I-NOOR proizvodi proizvedeni su od visokokvalitetnih i pažljivo odabranih materijala. Niti jedan sastojak korišten u proizvodnji ne sadrži toksične niti na drugačiji način štete tvari te je iz tog razloga konačni proizvod pogodan za sve dobne skupine.