Prijava/registracija korisnika
Imate pitanja ili trebate pomoć? 01 6529 666 eurocom@eurocom.hr

KARBON lončarska glina

KARBON lončarska glina

Jeste li znali kako je lončarstvo jedno od prvih zanata nastao s nastankom ljudske kulture?

Jeste li znali da svaki keramički proizvod objedinjuje 4 osnovna Zemljana elementa: zemlju, vodu, zrak i vatru.

Glina kao vrsta zemlje, sadrži vodu, može se sušiti na zraku, a svoju konačnu čvrstoću dobiva pečenjem na visokoj temperaturi. Karbonova lončarska glina nakon modeliranja peče u pećima na temperaturi 1200-1400 C˚

Kako nastaje glina i kako nastaje Karbonova lončarska glina?

Glina nastaje organskim, mehaničkim ili kemijskim raspadanjem stijena dok kemijski sastav ovisi o klimi, vegetaciji i geografskom položaju na kojem nastaje. U svojoj osnovnoj kemijskoj formuli sadrži aluminijev silikat te primjese kremena, oksida željeza, kvarca, karbonata itd.

KARBON Lončarska glina 1000 g 

 

Karbonova lončarska glina prolazi specijalan proces obrade kojim se postiže kvaliteta i upravo zato je idealan materijal za školarce, umjetnike i sve zaljubljenike u lončarstvo.  

Gline se mogu podijeliti na nekoliko vrsta:

  1. Majolica – u sirovom stanju sivo-zelene boje. Plastična je za kolo i modeliranje. Pri sušenju stezanje je 5-6%, a kod paljenja do 5%. Boja nakon paljenja, odnosno biskvit, je svjetlo terakota.
  2. Terracotta (tal.pečena zemlja) - ima iste karakteristike kao i majolica glina, ali je boja nakon paljenja tamno terakota.
  3. Bijela glina (feldšpat vapnenački) – velike je čvrstoće, pogodna je za stolno posuđe i mikrovalne pećnice. Biskvit se pali na 1040°C, a stezanje je 6%. Ovom tipu glina pripada Karbonova lončarska glina.
  4. Raku – je posebna smjesa sastavljena od šamota i vatrostalnih glina. Smjesa je namijenjena za korištenje u Raku tehnici, te ima visoku otpornost na deformaciju kod sušenja.
  5. Osim navedenih, u keramici se koristi i pirofila (glina za izradu posuda, peka), gline za lijevanje, te obojene gline oksidima metala (crvena, crna, žuta, plava, zelena, roza).

 

Cjelokupni Karbon asortiman možete pronaći OVDJE.