Prijava/registracija korisnika
Imate pitanja ili trebate pomoć? 01 6529 666 eurocom@eurocom.hr

Casio STEAM

Casio STEAM

Tehnologija i znanost su naša budućnost, a naša budućnost ste Vi.

Sretni smo da i ove godine nastavljamo sa CASIO STEAM kampanjom.
STEAM koji je skraćenica za znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika na neki način dodiruje svakog od nas, a kroz ovakav interdisciplinarni obrazovni pristup učenje se usredotočuje na iskustvo, rješavanje problema, vještine suradnje, kritičko razmišljanje i kreativnost.
Zvuči jako interesantno zar ne!

CASIO poklopci kalkulatora inspirirani STEAM-om

Teme ovogodišnjih CASIO poklopaca za CLASSWIZ kalkulatore su sport i glazba, naravno :) u matematici. Možda na prvu zvuči nepovezano, međutim vjerujte nam da je tako  samo na prvu jer su u našem svakodnevnom životu itekako povezani.
Pa tako o ovoj povezanosti na internetu možete pronaći podosta vrlo interesantnih predavanja i pisanih radova.
Ovo je samo dio koji smo mi pronašli, pročitajte jako je interesantno:
-    https://ematematika.hr/hr/matematika/bpid/27
-    https://hrcak.srce.hr/file/143607
-    https://www.youtube.com/watch?v=9f4H41cPGzE
-    https://ematematika.hr/hr/veza/bpid/26
-    https://wblog.wiki/bs/Music_and_mathematics
-    https://hrcak.srce.hr/file/152405
-    http://e.math.hr/broj_25/Karaga


Autor ovogodišnjih CASIO STEAM poklopaca je arhitekt i 3D umjetnik Aleksandar Georgiev.

Više od radu autora možete doznati ovdje:
https://www.artstation.com/alexandergeorgiev

Intervju sa autorom možete pročitati ispod u tekstu

1. Je li bilo ikakve razlike u vašem pristupu kreativnom procesu za 2. izdanje CASIO STEAM   poklopaca?
 
Za mene umjetnost, a posebno slikarstvo, gotovo nikad nije naglo i spontano. Umjesto toga, definiram ga kao proces u kojem pokušavam uživati što je više moguće. Istina je da uvijek postoji nešto neočekivano i uzbudljivo u pokretanju novog projekta. Kao i za 2. izdanje CASIO STEAM poklopaca, započeo sam s brainstormingom gdje izazivam svoj um da razmišlja u različitim i ponekad nekonvencionalnim smjerovima. Zahvaljujući tome mnoge su ideje dobile oblik. Cilj je prvo riječima opisati ideju, da bih je onda što bolje mogao izraziti svojim crtežom. Postupno smo zajedno s Casio timom odabrali one ideje koje će jasno izraziti ideju kampanje da dopru do srca ljudi kojima su namijenjene.

 
2. Postoji li neka epizoda u vašem životu koja vas je inspirirala prilikom vizualizacije tema za ovogodišnje CASIO STEAM poklopce?
 
2.1 [GLAZBA]
Moj život i rad uvijek su bili usko povezani s glazbom. Dok slikam uvijek slušam glazbu i pokušavam ono što čujem dočarati olovkom na bijelim stranicama . Slušalice, walkman i kasnije discman uvijek su bili sa mnom na dugoj vožnji do škole. Za mene je glazba istovremeno utočište u koje se mogu sakriti i cijeli novi svijet u koji mogu uroniti.
 
2.2 [TRKAČ]
Crtanje trkača za mene je više povezano s visokom tehnologijom, točnije razvojem protetike i mehaniziranih udova. Odnos čovjeka i tehnologije svakim je danom sve jači, a njihova simbioza čini mi se neizbježnom i ispred vremena. Taj proces vidim kao prirodan u tijeku razvoja i evolucije čovjeka.
 
2.3 [KOŠARKA]
Košarka je sport kojim sam se bavio u školskim godinama. Često sam ostajao igrati se u školskom dvorištu nakon nastave, a igra je bila toliko zanosna da mi se ponekada činilo da je sunce već davno zašlo, a da nisam primijetio. Sasvim prirodno posljednje stranice mojih bilježnica bile su ispunjene crtežima i skicama košarkaša.

 
3. Kroz ovu kampanju, CASIO nastoji kod učenika potaknuti razumijevanje i strast prema znanosti, tehnologiji, inženjerstvu, umjetnosti i matematici.
Kad biste se vratili u prošlost i popričali sa svojim studentskim ja, mislite li da biste upotrijebili ove teme da potaknete interes za STEAM?
Što biste poručili sebi dok ste bili mlađi?

 
3.1 [GLAZBA]
Kad sam bio u srednjoj školi želio sam svirati u rock bendu. Moj stariji brat je imao bas gitaru i ponekad bih pokušao svirati kad on nije bio kod kuće. Vraćajući se u prošlost ohrabrio bih    mlađeg sebe da traži više sebe u glazbi. Čak je i tada postojalo nekoliko online platformi za pronalaženje drugih glazbenika u mom gradu i možda je to bio način da formiram bend u kojem sam želio svirati.
 
3.2 [TRKAČ]
Crtež je važna faza u industrijskom dizajnu, točnije u njegovom početnom osmišljavanju. Svakako bih ohrabrio svog mladog ekvivalenta da se izazove, da izađe iz svoje zone udobnosti. Osim stripova s ljudima koji trče, iz moje trenutne pozicije svakako mi je zanimljivo crtanje konceptnih automobila, a zašto ne i sportske aerodinamičke i održive opreme.

3.3 [KOŠARKA]
Košarka je definitivno nešto što mi nedostaje iz srednjoškolskih dana. Stalno si govorim kako ću kupiti loptu i otići igrati na neko igralište. Upozorio bih se da ne odustajem od igre i da tražim način da ona u nekom obliku postane dio moje svakodnevice. Biti dio sveučilišnog sporta mladoj osobi otvara širi i dalji horizont – tu susreću istomišljenike, grade prijateljstva, uče se disciplini, treniraju svoju volju i izdržljivost.


Popis CASIO partnera koji ove godine sudjeluju u kampanji CASIO STEAM i kod kojih možete nabaviti kalkulator FX-991EX sa posebno dizajniranim poklopcem su:

-    Grafocentar - https://www.grafocentar.hr/
-    Školska Knjiga - https://shop.skolskaknjiga.hr/
-    Znanje - https://znanje.hr/
-    Hoću knjigu - https://www.hocuknjigu.hr/

 

Veselimo se novim CASIO projektima!
Vaš CASIO team.