Prijava/registracija korisnika
Imate pitanja ili trebate pomoć? 01 6529 666 eurocom@eurocom.hr

1. Karbon likovna radionica - Mase za modeliranje

1. Karbon likovna radionica - Mase za modeliranje

Ususret Božiću.

Prva radionica u ciklusu Karbonovih radionica odnosila se na učenje osnova modeliranja. Modelirali su se Božićni ukrasi za bor, božićnie figurice te su se  izrađivale božićne poklon slike od Karbonovog glinamola, gline i plastelina.

Radionica se odražala 17.11.2017. u centru kulture Peščenica uz stručno vodstvo profesorice likovne kulture Tee Pranjić, a na radionicama su sudjelovala i djeca i roditelji.

Cilj radionica bio je potaknuti djecu na istraživanje i otkrivanje novih mogućnosti kreativnog izražavanja i korištenja likovnog materijala i u svoje slobodno vrijeme.
 
Cilj radionica također je bio upoznati polaznike sa proizvodima trenutno jedine tvornice likovnog materijala u Hrvatskoj gdje su mali i veliki kreativci iz prve ruke saznali sve o procesima nastajanja pojedinih Karbonovih proizvoda kao i razliku između materjala koji se koristio u kreativnom radu:
 
  • Karbon glina - vrsta prirodne zemlje koja nastaje raspadanjem stijena. Poznajemo 2 vrste gline; primarnu  – kaolin, od koje se radi porculan, i sekundarnu – ilovaču ili lončarsku glinu, koju koristimo za modeliranje. Takve gline ima u mnogim našim krajevima. Zemlju je potrebno pročistiti, odnosno odmuljiti kako bi bila pogodna za uporabu. Figure nastale glinom (lončarska glina) potrebno je prije pečenja sušiti (i do 2 tjedna) te zatim dugo peći pri visokim temperaturama u specijalnim pećima (oko 24h na 1000 stupnjeva C). 
  • Karbon glinamol - masa za modeliranje sušiva na zraku. Nakon sušenja možemo ga obojiti vodenim bojama, temperama ili tuševima, a omogućuje iskustvo modeliranja glinom bez potrebe za pečenjem, što ga čini iznimno pogodnim za upotrebu kod kuće, u školama i vrtićima. 
  • Karbon plastelin - još jedna smjesa za modeliranje nastala miješanjem voskova i pigmenata. Različiti voskovi pružaju mu mekoću i omogućavaju lako oblikovanje. Dolazi u različitim bojama te se ne suši, što je iznimno praktično jer se može koristiti više puta. (Dostupna veća pakiranja plastelina prigodna za vrtiće i škole)
 
 
Nakon radionice svoje uratke djeca i roditelji veselo su ponijeli kući.
 
 
Pridružite nam se u idućim Karbon radionicama koje nas očekuju:
 
Kako nam je bilo, pogledajte u galeriji: